סרקומה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סרקומהסרקומה היא גידול ממאיר המתפתח מרקמת חיבור, כאשר נהוג להבחין בגדול בין שני סוגים עיקריים של סרקומה: סרקומה שמקורה ברקמה רכה דוגמת שריר, עצב או שומן וסרקומה של רקמה קשה שמקורה למשל בתא סחוס או תא עצם. הן סרקומה של רקמה קשה והן סרקומה של רקמה רכה היא תופעה נדירה יחסית, שכן אחוז אחד בלבד מכלל הגידולים הסרטניים הם סרקומות.

שמו הספציפי של הגידול משתנה בהתאם לסוג התאים שמהם התפתח. כך למשל גידול שמקורו ברקמת השומן נקרא ליפוסרקומה, גידול שמקורו בכלי דם נקרא אנגיוסרקומה וגידול שמקורו ברקמת העצם נקרא אוסטאוסרקומה. רוב סוגי הגידולים הסרטניים הם גידולים מסוג קרצינומה, שמקורם בתאי אפיתל, כשההבדל המרכזי בין סרקומה לקרצינומה בא לידי ביטוי בכך שגידולים מסוג קרצינומה מקבלים את התכונות של האיבר בו התפתחו ואילו הסרקומה לא מקבלת את תכונות האיבר. עובדה זו מקשה מאוד על האבחון של הסרקומה.

באילו מקומות בגוף יכולה להתפתח סרקומה?

סרקומה של רקמה רכה יכולה להתפתח בכל איברי הגוף כמו לדוגמה באיברים הפנימיים, ברגליים או בידיים, בחזה, בגב ובדופן הבטן. התסמין הקליני השכיח ביותר במקרה של סרקומה המתפתחת באיבר חיצוני הוא גוש מקומי המתפתח וגדל במהלך מספר חודשים. ההסתמנות במקרה של איבר פנימי משתנה בהתאם לסוג האיבר ולרמת הפגיעה בו.

גידולי סרקומה המתפתחים בעצמות נחשבים לנדירים מאוד ומהווים 0.2 אחוז בלבד מכלל הגידולים הסרטניים. גידולים אלה מתפתחים לרוב בתקופת הילדות והדבר נכון גם בנוגע לסרקומות שמקורן בשרירים. לעומת סרקומות המתפתחות ממעטפת השריר, שומן, כלי דם או עצבים, אופייניות יותר למבוגרים. עד כה זוהו שלושה סוגים של סרקומות של עצמות ויותר מחמישים סוגים של סרקמות ברקמות רכות. בישראל מאובחנים מדי שנה כמאתיים חולי סרקומה חדשים בלבד.

כיצד מאבחנים סרקומה?

אבחון ודאי של סרקומה מתאפשר רק על ידי בדיקת ביופסיה, כלומר הסרת דוגמית מהגוש החשוד ושליחתה לבדיקת מעבדה לזיהוי התאים הסרטניים. לאחר זיהוי הגידול כסרקומה, יש לבדוק האם מדובר בגידול מקומי או שמא הגידול הצליח להתפשט ולשלוח גרורות לאיברים מרוחקים. לצורך כך יש לבצע בדיקות הדמיה שונות, כאשר ההחלטה על הבדיקה המתאימה מתקבלת בהתאם לסוג הגידול ולאתרים שבהם ייתכן שיופיעו גרורות.

כיצד מטפלים בסרקומה?

בסרקומה של רקמה רכה נהוג לטפל על ידי ניתוח שבו מסירים את הגידול, כאשר אם מדובר בגידול גדול יחסית, לרוב יהיה צורך להשלים את הניתוח עם טיפולי הקרנות (בעזרת ההקרנות יוודאו הרופאים כי לא נותרו תאים סרטניים ברקמה לאחר הניתוח). כמו כן במקרים מסוימים יהיה צורך לבצע טיפולי הקרנות לפני הניתוח על מנת לצמצם את גודלו של הגידול וכך למקסם את סיכויי ההצלחה של הניתוח ובנוסף לכך לעתים ישנו צורך לבצע טיפולי הקרנות לפני ניתוח ההסרה של הסרקומה, על מנת שהניתוח יהיה אפשרי.

הקטנת ממדי הגידול והשמדת התאים הסרטניים לאחר הניתוח להסרת הגידול מתבצעות לא אחת באמצעות טיפולי כימותרפיה הניתנים בהתאם לפני הניתוח, אחרי הניתוח או גם לפני וגם אחרי הניתוח. ישנם מספר טיפולים חדשניים לסרקומה, דוגמת הזלפה לגף מבודד עם TNF ומלפאלן, המאפשר לטפל ברגל הסובלת ממספר גידולי סרקומה או ברגל שניתוח להסרת הגידול יגרום בה לנזק חמור ובאופן כללי תחום הטיפול בסרקומות נמצא בתנופת פיתוח בלתי פוסקת.

זכאות חולי סרקומה לקצבת שירותים מיוחדים

קצבת שירותים מיוחדים היא קצבה הניתנת מטעם המוסד לביטוח לאומי למבוטחים הזקוקים לסיוע הזולת לצורך ביצוע פעולות היומיום (רחצה, לבישת בגדים, אכילה, מעבר מישיבה לעמידה, ניידות בבית ועוד). בדרך כלל אדם המעוניין לקבלת קצבה זו צריך להתייצב בפני וועדה רפואית ולהוכיח לחברי הוועדה שהוא אכן זקוק לסיוע הזולת. לעומת זאת לחולי סרטן ישנה אפשרות לקבל שיעור מסוים מהקצבה מבלי שיצטרכו להתייצב בפני הוועדה הרפואית לביטוח לאומי.

הכוונה היא לחולי סרטן המקבלים טיפולים מסוימים הפוגעים בתפקוד היומיומי שלהם. בחוזר נכות מספר 1926, ישנה רשימה של טיפולים המזכים את החולים המקבלים אותם בזכאות לקבלת חמישים אחוז מקצבת הנכות ללא צורך להתייצב בפני הוועדה הרפואית כשבין היתר מוזכרים ברשימה מספר טיפולים הניתנים לחולי סרקומה להלן:

  • ANTHRACYCLINES (שם גנרי) – תרופה זו, הנמכרת תחת השמות המסחריים ADRIABLASTINA, MYOCET, DOXIL, DOXORUBICIN ו – EPIRUBICIN, מיועדת לטיפול במספר סוגי סרטן לרבות קפושי סרקומה (קפושי סרקומה או סרקומת קפושי היא מחלת עור סרטנית הנחשבת לנדירה יחסית).
  • TRABECTEDIN (שם גנרי) – תרופה זו מיועדת לטיפול בסרקומה באופן בלעדי ונמכרת תחת השם המסחרי YONDELIS.
  • IFOSPAMIDE– תרופה זו נמכרת תחת השם הגנרי IFOXAN ומיועדת לטיפול בסרקומה, לימפומה, גידולי ראש צוואר, גידולי לבלב, גידולים בריאה, סרטן השחלה, סרטן השד וסרטן צוואר הרחם.

קביעת נכות ללא צורך בהתייצבות מול וועדה רפואית

כל חולי הסרטן ללא יוצר מן הכלל זכאים לקבלת קצבת נכות עד גובה מסוים, כאשר בדרך כלל לא סוג המחלה הוא זה שמזכה את החולה באחוזי נכות, אלא מידת ההפרעה לתפקוד ומידת הפגיעה ביכולת ההשתכרות. עם זאת, בדרך כלל חולה העובר טיפולי כימותרפיה יהיה זכאי לקבלת 100 אחוזי נכות ללא צורך בהתייצבות בפני הוועדה הרפואית למשך כל תקופת הטיפולים לכל הפחות.

הדבר נכון כמובן גם במקרה שבו מדובר על חולי סרקומה לאחר ניתוח, הזקוקים לתקופת החלמה ולתקופת שיקום, במהלכן לא יהיה באפשרותם להמשיך להשתכר כבשגרה. במהלך הטיפולים רוב החולים האונקולוגים יהיו זכאים לקבלת תו נכה באופן זמני.

בירור זכוית לחולי סרקומה

על מנת שחולי הסרקומה יוכלו לממש את הזכויות המגיעות להם על פי חוק, עליהם לפנות סמוך ככל האפשר למועד האבחון לעובדת הסוציאלית במחלקה שבה הם מטופלים.

למימוש הזכויות הרפואיות שלכם חייבים עו"ד פנו עוד היום לעו"ד הראל יטיב!

חייגו עכשיו או השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן